Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U dolini Velike Morave, nalazi se specijalni rezervat prirode “Brzansko moravište“, jedno od retkih očuvanih močvarnih staništa ptica, vodozmaca i gmizavaca u ovom delu Srbije. Osim ekologa i stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, za njega se gotovo i ne zna, „a možda je i bolje tako, duže će ostati netaknuto“ kažu neki. Turistički radnici Jagodine misle drugačije.

Rezervat se nalazi između sela Brzan (opština Batočina) i sela Miloševo (Jagodina), površine je 64,75 hektara, od kojih je 49,75 hektara teritorija Jagodine. Od Beograda je udaljeno 100 kilometara, od Jagodine 20 i od Batočine osam kilometara. To je prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog meandra reke Morave, gde su se i pored određenog antropogenog pritiska sačuvale osnovne vrednosti jednog močvarskog ekosistema.

Stručnjaci Zavoda su, pre pet godina, prilikom istraživanja „Brzanskog moravišta“ otkrili stablo bele topole najvećeg prečnika registrovanog do sada u Srbiji. Visina stabla je 36,3 metara, prečnika „na prsnoj visini“ 3,38 metara a površina pod krošnjom je 816,45 kvadratnih metara. Stablo je još vitalno, a procenjuje se da je staro 180 do 205 godina.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

obrišiPošalji komentar